Ugrás a fő tartalomra

Hajfestés hennával és indigóval

A hajam már több, mint 70%-ban ősz. Ehhez még alig múltam 40, dehát ez van. Azt nem tudom eldönteni, hogy ez főként genetika, vagy genetika+életmód, de nem én vagyok az első a családban, aki a sötétbarna hullámokat idő előtt fehérre cserélte.

Természetes sötétbarna színt kemikáliák nélkül úgy lehet elérni, hogy a henna, és az indigó levél port azonos arányban, vízben vagy fekete teában oldva kenjük a fejünkre. A henna+indigó párossal már sok évvel ezelőtt próbálkoztam, de igen erős kudarcélmény lett belőle. Nem fogta be a hajam, irtó büdös volt, és a végeredmény is inkább nagyon vörös, mint barna, szóval hagytam a csudába az egészet.
Ez a várandósság viszont megint lökött rajtam ebbe az irányba egyet, hátha a kemikáliák még egy csoportjának elhagyása segít, hogy a hormonjaim a jó irányba menjenek tovább.
(A házikencékkel hivatás szerűen eltöltött majd 5 év után maradt egy "se veled-se nélküled" állapot a természetes kozmetikumokkal és tisztítószerekkel. Most éppen úgy állok, hogy a sminkeken kívül nem sok bolti cucc van itthon, a mosogatószer és mosópor gyártásra is rákattantam, de ez másik cikk lesz)

Szóval első körben egy előre bekevert henna, és egyéb gyógynövény alapú hajfestéket próbáltam. Az eredmények hasonlóak voltak az évekkel ezelőttihez. Az ősz szálak vagy teljesen őszek, vagy kissé aranyos-rezesek lettek, barnának semmiképp nem mondtam volna. A hajam állaga viszont gyönyörű lett, persze, lehet, hogy csak a hormonok...
Az utasításokban le volt írva, hogy ha nagyon ősz a hajam, akkor ez fog történni, és inkább először fessem be valamelyik répavörös árnyalattal, utána menjek rá a barnával... na ezt már csak az ára miatt sem akartam...

Mivel az ősz szálak (mit szálak, tincsek!!!) nagyon zavartak, nem akartam annyiban hagyni, és elkezdtem kutatni, hogy hogy a bánatba lehet mégis visszaszerezni valahogy a hajszínem. Fejben nekem nem jött össze a fehér haj, és a mindjárt szülök méretű has, bár már azon is elgondolkodtam, hogy lenövesztem, és levágatom nagyon rövidre...
Arra jutottam, hogy a szépségért valóban szenvedni kell, és kell a 2 lépcsős festés, tehát először henna, és utána indigó. Túrtam a netet, hogy hol lehet kis kiszerelést venni mindkettőből, hogy ha mégsem jön be, akkor ne 5000 forintom lássa kárát :D
Sikerült úgy időzíteni, hogy be tudjak menni az Életfa natúrportéka boltba (cosmio.hu kis boltja a Mammut környékén). A tulajdonost még a házikencés időszakból ismertem, és tudtam, hogy nála csak olyan anyagokat kapok, ami 1000%-ig tiszta, megbízható és fair trade, meg minden, ami csak lehet. Nem hiszek a véletlenekben, de aznap éppen ő volt bent a boltban, és kb. ugyanolyan a haja, mint az enyém, és el is magyarázta, hogy mit hogyan kell. Nagyon hálás vagyok ezért a találkozásért, jó élmény volt az a rövid beszélgetés, és nagyon sok hasznos infót kaptam. Azt tudtam, hogy sok időt kell bűzös mocsárral borított fejjel üldögélni, de ahogy elmondta, nem tűnt annyira gázosnak, és tulajdonképpen nem is az.

Így csináltam én:
  1. Festés előtti este 3-4 evőkanál henna port bekevertem annyi vízzel, hogy hígabb tejföl állagú legyen a végeredmény. Folpackkal vagy zacskóval letakartam, és éjszakára állni hagytam, kb 8-10 órát. (ha esetleg estére időzíted inkább a festést)
  2. Első festés előtt megmostam a hajam, és megszárítottam, de ez rettentően tönkretette a fejbőrömet, nem csak viszketett, de lüktetett is. Második alkalommal már nem mostam meg, csak arra figyeltem, hogy a majdan festendő területekre nem kentem semmilyen olajos cuccot, vagy hajformázót a legutolsó hajmosáskor.
  3. A henna pasztába tettem még levendula illóolajat, mert nem viselem el a szagát, illetve kicsi vizet, ha túl sűrű lett volna, és felkentem ecsettel úgy, mint bármilyen más festéket. Nem szabad vele spórolni.
  4. Fejet folpackkal vagy zacsival befedni+ rá egy olyan sapka, amit nem sajnálsz. Ha nem is fested össze, büdös lesz, mint a rohadás. Peti alvós sapkáját kértem kölcsön, és nem köszönte meg, amikor visszakapta, vágta egyenesen a mosógépbe. Hagyd fent a hennát legalább 2 órát!
  5. Öblítettem, öblítettem, azt hittem sose jön le, de lejött! Ezután a lépés után a világos és ősz szálaim NARANCS színűek lettek, a többi eredeti szín+ mély mahagóni beütés.
  6. Bekevertem kb. ugyanannyi indigó port meleg vízzel (és pár ml levendula olajjal), és ezt már rögtön kentem a jól áttörölt tiszta hajamra. Ebben elég 1 órát pihenni hasonló menetfelszerelésben. Az első festés óta tudom, hogy érdemes egy rongyot vagy sok zsepit kéznél tartani, mert a nedvesség lecsapódik a fejemet takaró nejlonon, és random helyekről zöldes-kék lé csurog a nyakamon.
  7. Megint végtelen öblítés, és Kati javaslatára házi samponnal hajmosás. Ezzel enyhíthető az egyébként nagyon bosszantó fejviszektés.
Nagyon béna vagyok hajfestésben, a végeredmény szinte mindig foltos, de második nekifutásra ilyen lettem:
fürdőszobás szelfi, el se hiszem!

tényleg nagy az orrom, rá se fért a képre :D

Kicsit vöröses a beütése, de sokkal jobban hasonlít az eredeti hajszínemre, mint az eddigi próbálkozások. Ennyi vörös nem zavar, bár alapvetően nem szeretem magamon a vörös hajat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hiszti felrobbantotta a netet!

Pont ma olvastam a témában két helyen is. Azt hiszem a spektrum két ellenpólusán. Nem is feltétlen a bejegyzések, mert az egyik csak egy szimpla kérdés volt a hiszti definíciójáról, a másik meg egy cikk a kiborult gyerek és szülője társadalmi megítéléséről.
Persze, ami érdekes volt, azok a kommentek. Mennyire másképp látjuk ugyanazt a helyzetet!

Én nem a gyerekek viselkedését akarom megfejteni, és tanácsokat adni a megoldásukra, csak egy csomó kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban.

Jaj, de azért valami alapállást kell adni, legyen itt egy eset:
Fent látható ifjú hölgy lekapja a dm-ben az állványról a szemüveget, és meg szeretné tartani, Édesanya mondja neki: nem, Kincsem, ezt nem vesszük meg! De iden! Nem, Szívem, kérlek tedd vissza! Dededededededeee! Én veszem! Fizeti Néninek! Sírás, közelharc, üzletből mihamarabb ki! (illetve kinek-milyen befejezés fekszik, vérmérséklet és legjobb tudás szerint)

Az én kérdéseim ilyesmik:

- Ha nem a Kishölgy, hanem egy nagykorú szerettünk …

A tanévkezdés margójára

Az a baj, hogy amikor eszembe jut valami forradalmi gondolat, akkor nem írom le, és a végén valami zavaros katyvaszból kell előhalásznom a gondolataimat. Mármint a fejemből. Nehezen szedtem ezt is össze, pedig az Aldiba menet és jövet olyan kis helyre esszének tűnt!

Nóri hamarosan 3 éves, intézményköteles, vagy tanköteles, nem tudom pontosan a kifejezések jelentéstartalmát, a lényeg az, hogy valahová járnia kellene nem sokára. Nyilván nem fog.
Sokan kérdezik, hogy mondják: jaj, akkor már mindjárt megy oviba! Én meg sejtelmesen mosolygok, vagy, ha olyan a helyzet, akkor a mosoly mellé finoman megrázom a fejem... Nagyon kényesnek érzem a témát. Mit mondjak? Nem, nem megy oviba, még otthon tudok maradni/otthonról dolgozom... persze, így van, de nem ez az igazi indokNem, nem megy oviba, az ovi nem neki való... ez is igaz, de akkor meg kerek szemmel néznek, hogy mi baja ennek a kis bűbájnak, hogy az ovi nem neki való?! Nem, nem megy oviba, az ovi nem való egy gyereknek sem... igen, ez az i…

Nóri gyurma

A gluténmentesség nem csak a kajára korlátozódik, mert sajna a bőrrel érintkezve is gondot okoz. Pláne, ha szegény lánynak pont a keze ekcémás... nem tesz jót. Viszont találtam gluténmentes, otthon elkészíthető gyurma receptet. Semmivel sem bonyolultabb, mint a búzalisztes változat, csak más alapanyagok kellenek hozzá.

Hozzávalók

1 csésze rizsliszt1/2 csésze kukoricakeményítő1/2 csésze finom szemű só1 ek citromsav1 ek xantán gumi1 ek folyékony olaj1 csésze meleg víz A csésze ebben az esetbe a klasszikus, amerikai stílusú sütis mértékegység, amit itt pl így fordítanak: https://www.thespruce.com/recipe-conversions-486768 A száraz hozzávalókat keverd össze egy kis lábosban, add hozzá az olajat, és apránként a vizet is. Keverd csomómentesre!
A xantán gumi elhagyható, de ettől igazán könnyed és nagyon rugalmas lesz. :) Alacsony hőfokon állandó keverés mellett főzd max. 3 percig, amíg el nem válik az edény falától. Melegen még kicsit ragacsos. Borítsd deszkára, vagy sütőpapírra, ha akarod, é…