Nóri gyurma
A gluténmentesség nem csak a kajára korlátozódik, mert sajna a bőrrel érintkezve is gondot okoz. Pláne, ha szegény lánynak pont a keze ekcémás... nem tesz jót. Viszont találtam gluténmentes, otthon elkészíthető gyurma receptet. Semmivel sem bonyolultabb, mint a búzalisztes változat, csak más alapanyagok kellenek hozzá.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 1 csésze rizsliszt
- 1/2 csésze kukoricakeményítő
- 1/2 csésze finom szemű só
- 1 ek citromsav
- 1 ek xantán gumi
- 1 ek folyékony olaj
- 1 csésze meleg víz
A csésze ebben az esetbe a klasszikus, amerikai stílusú sütis mértékegység, amit itt pl így fordítanak: https://www.thespruce.com/recipe-conversions-486768
A száraz hozzávalókat keverd össze egy kis lábosban, add hozzá az olajat, és apránként a vizet is. Keverd csomómentesre!
A xantán gumi elhagyható, de ettől igazán könnyed és nagyon rugalmas lesz. :)
A xantán gumi elhagyható, de ettől igazán könnyed és nagyon rugalmas lesz. :)
Alacsony hőfokon állandó keverés mellett főzd max. 3 percig, amíg el nem válik az edény falától. Melegen még kicsit ragacsos.
Borítsd deszkára, vagy sütőpapírra, ha akarod, ételszínezékkel most színezheted.
Ha nagyon ragacsos, gyúrj hozzá keményítőt vagy/és lisztet!
Zárt dobozban hónapokig eláll!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése