Spenótos kiskifli

Ennek a receptnek az eredetije egy medvehagymás, jó sós verzió volt, aminek én elkészítettem a teljes kiőrlésű, spenótos-fokhagymás verzióját. Ez egész évben elérhető, kicsit macerásnak tűnik az elkészítése, de megéri! Reggelire, köztes kis étkezésekhez nagyon tuti!




Amikor kenyérféléről, netaláltán sütiről van szó, akkor már elkedvetlenedek, mert a sütikből aztán biztos nem lehet bármikor és bármennyit enni. Annyi legyen a javára írva ennek az árva kiflinek, hogy viszonylag kevés benne a Ch, mivel nem kell édesítőszert használni, ezért teljesen külvilág-kompatibilis. Jó kis vendégváró, és a család többi része is szívesen eszegette.

Recept

  • 80 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kis pohár tejföl


Spenótos kenőcs

  • 20 dkg vaj/margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss spenót vagy 5 dkg fagyasztott
  • só, bors
  • reszelt sajt ízlés szerint
Az élesztőt futtasd fel egy pici tejben. Ha elég meleg helyre teszed, akkor semmi szükség cukorra a futtatáshoz.

Amíg az élesztő dolgozik, készítsd el a spenótos kenőcsöt! Friss spenót esetén turmixold össze a hozzávalókat. Ha fagyasztottat használsz, akkor először olvaszd ki, és csepegtesd le a spenótot! Utána egyszerűen keverd össze a többivel.

Ha az élesztő kész, akkor állítsd össze a tésztát, nagyon hamar rugalmas, kicsit tömör tésztát kapsz, de ilyen is kell, hogy legyen. Kb. 30 percig keleszd!

Na, innen jön a macerásabb része! Kapcsold be a sütőt, kb 180 fokra. (ez még könnyű) 2 db lapos tepsit bélelj sütőpapírral, vagy olajozd ki! A spenótos kenőcsöt oszd 8 részre!

A tésztát először oszd 4 felé, és minden darabot még 3 felé. Figyelj rá, hogy lehetőleg egyforma gombócokat kapj, mert ezzel nagyon megkönnyíted a dolgod! Tedd őket hármas csoportokba!

Nyújts ki egy pici gombócot, kb. 2 mm-es lappá, kend meg egy adag spenótos kenőccsel. Nyújtsd ki a másodikat, tedd az első, megkent lapra, kend meg ezt is, és borítsd be a harmadikkal!
Az így kapott 3 emeletes spenótos tortácskát vágd négyfelé, majd a cikkeket még háromfelé! Egy kis körcikket a vastagabbik végénél fogva tekerj kiflivé! Ha fontos a Ch mennyisége, akkor igyekezz egyforma cikkeket vágni, hogy ne kelljen méricskélni a tésztát és a kifliket fogyasztás előtt!

180 fokon süsd, amíg aranybarna nem lesz a teteje!

Sajnálom, hogy nincs róla kép, mert annyira kis aranyos kis mini kiflik lesznek belőlük! Sütnöm kell még, hogy a képet pótolni tudjuk :D

Ch: 11 g/kifli

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések