Ugrás a fő tartalomra

Várandósság+IR=szívás?

Ha valaki pcos vagy inzulin rezisztenica mellett esik teherbe, akkor nem törvényszerű, de elég sanszos, hogy kialakul a terhességi diabétesz.
A várandósság eleve nem egy könnyű állapot anyagcsere szempontból, hiszen Anyának is és Babának is szüksége van a tápanyagokra.

A legrosszabb a terhesség első fele, ilyenkor szoktak elzavarni mindenkit terheléses vércukor vizsgálatra. A kezelés és a laboreredmény értékelése orvosonként nagyon eltérő.

Aztán meg csodálkozunk a 4 kilós, 60 centis újszülötteken!Mivel nálam egyértelműen nem volt rendben a vércukorszint, amikor várandós lettem, az orvosom nem a 24., hanem a 15. héten küldött el terheléses vizsgálatra. Az értékeim kicsit jobbak voltak, mint akkor, amikor diagnosztizálták az IR-t, de még mindig a 2-es típusú diabétesz határán táncolt a terhelt érték.
Van, aki megvonja a vállát, és éli világát, mondván, hogy ez a szüléssel úgyis elmúlik, és sajnos van olyan orvos is, aki ennyivel elintézi a dolgot. Örülök, hogy az enyém nem ilyen!

Én nem igen tudtam az elején, hogy milyen kockázatok, szövődmények lehetnek a terhesség és szülés alatt, ha az embernek magas a cukra, arról nem is beszélve, hogy a babának sem mindegy... Lehet koraszülés, mert a lepény túl hamar kezd öregedni a magas cukor mellett. Lehet óriásbébi, akit nem könnyű megszülni. Szülés után a baba bekómálhat, mert a magas cukorszintet inzulin túltermeléssel kompenzálja, a közös vérkeringés megszűnésével neki csak a sok inzulin marad cukor nélkül...
Nagyobb a kockázata a cukorbetegség kialakulásának a gyereknél, illetve anyánál is. (ez utóbbi majdnem 100%)

Életemben nem éreztem magam lelkileg annyira nyomorultul kaja miatt, mint a terhesség második felében. Az értékeim némileg javultak a kicsit átalakított diétával, de még mindig határértéken, vagy alatta voltak pár tizeddel. Ekkor jött a kegyelemdöfés: napi 7 étkezés, az ebéden kívül 15-20-30 grammnyi ch, természetesen semmi süti, csoki, stb, ahogy eddig sem. Mindezt azért, hogy ne kelljen inzulinnal szúrni magam. Nagyon-nagyon-nagyon nehéz volt!!! Sose gondoltam, hogy elbőgöm magam, annyira szeretném megenni a nagyobbik gyerek maradék kajáját a hűtőből! :D szánalmas! Persze pont erre az időszakra esett a születésnapom, de a nővérem szerzett cukormentes tortát! Egy tündér!

Szóval naponta 7 szer enni, keveset, kicsiket. Figyelni az időpontokra, nem túlenni magam fehérjéből sem. Éhes igazából nem voltam, mert tulajdonképpen folyamatosan ettem, csak nem annyit és nem olyat, amit szerettem volna. Ez a szívás része a dolognak.

A jó az egészben az, hogy a terhesség alatt nem híztam egy grammot sem, cserébe fogytam 6 kg-t. A kórházból kereken 12 kg-val könnyebben jöttem haza. Először persze nem volt olyan feltűnő, mert az ember eléggé lestrapált, és tele van vízzel, de 2-3 hét után még azok is rámcsodálkoztak, akikkel minden nap találkozom.

6 héttel a szülés után azt mondom, hogy a terhességi diabétesz csodákat tesz az emberrel, ha van egy szadista maximalista orvos, és komolyan veszi a diétát. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes házi májkrém recept

A családban majdnem mindenki szereti a májkrémet, még a legkisebb is. A bolti májkrémben nagyon kevés olyan összetevő van, amit úgy magában szívesen megennék, vagy megetetnék mással, szóval azt inkább offolom.
Évekkel ezelőtt ettem már házi májkrémet, de akkor az nagyon nem ízlett, nehéz volt és száraz. Akartam egy nagyon szuper sajátot, és elsőre sikerült, amit azóta már többször megismételtem.


Elengedtem és visszakaptam

Arra már rájöttem, hogy az anyaság, vagy lehet, hogy az élet úgy egyáltalán hullámvasút. Egyszer minden és mindenki okés, máskor meg csak kapkodom a fejem, hogy hová tűnt a talaj a lábam alól?! Ez a mostani várandósság is ilyen...

Azzal kezdődött, hogy a 40. szülinapomra kaptam egy pozitív tesztet. Már egy ideje tudtam, hogy nem vagyok egyedül. Cserébe jött a pecsételő vérzés, és ment a kukába 3 prágai vonatjegy, mert nem mertem elindulni.
Pár hét para és fekvés után ez a hullám elcsitult.

Aztán a második trimeszter végén kiderült, hogy a köldökzsinór nem jó helyről ered, és valószínűleg szabadon futó erek vannak a magzatburokban. Ez akkor okoz gondot, ha beindul a szülés, reped a magzatburok, mert akkor az erek is repednek. Életveszély a babának. Hogy emellett a VBA2C terveimről is le kellett mondani, az már semmi volt, nem is érdekelt. Persze voltam olyan hülye, hogy utána olvastam a "vasa previa"-nak... nem voltak horror történetek, mert ha diagnosztizált esetről van szó…

A tanévkezdés margójára

Az a baj, hogy amikor eszembe jut valami forradalmi gondolat, akkor nem írom le, és a végén valami zavaros katyvaszból kell előhalásznom a gondolataimat. Mármint a fejemből. Nehezen szedtem ezt is össze, pedig az Aldiba menet és jövet olyan kis helyre esszének tűnt!

Nóri hamarosan 3 éves, intézményköteles, vagy tanköteles, nem tudom pontosan a kifejezések jelentéstartalmát, a lényeg az, hogy valahová járnia kellene nem sokára. Nyilván nem fog.
Sokan kérdezik, hogy mondják: jaj, akkor már mindjárt megy oviba! Én meg sejtelmesen mosolygok, vagy, ha olyan a helyzet, akkor a mosoly mellé finoman megrázom a fejem... Nagyon kényesnek érzem a témát. Mit mondjak? Nem, nem megy oviba, még otthon tudok maradni/otthonról dolgozom... persze, így van, de nem ez az igazi indokNem, nem megy oviba, az ovi nem neki való... ez is igaz, de akkor meg kerek szemmel néznek, hogy mi baja ennek a kis bűbájnak, hogy az ovi nem neki való?! Nem, nem megy oviba, az ovi nem való egy gyereknek sem... igen, ez az i…