Ugrás a fő tartalomra

IR és az Ösztönök

Csecsemőkorban az emberi egyedek ösztönösen tudják, hogy mikor és mennyit kell enniük. A "mit" ugye adott.
Ha egy csecsemőt igény szerint szoptat az anya, akkor ezt a természetes, egészséges ösztönt erősíti, így a gyermek felcseperedve magabiztosan tudja majd a mértéket. Ezzel az életmód betegségek egy része talán megelőzhető lenne...
A 3 óránkénti etetéssel, a tápszerekkel szépen kiöljük belőlük belőlük ezt az ösztönt.


A Ch diéta alapja az, hogy adott időben adott mennyiségű szénhidráttal próbáljuk visszaterelni a szervezetünket a helyes anyagcsere irányába. Korrigáljuk az eddig elrontottakat, beviszünk olyan tápanyagokat, amik eddig kimaradtak, karban tartunk és javítunk.
Mindez elég nagy erőfeszítést igényel, mert:

  1. Meg kell tanulni számolgatni: ha egy csomag száraz tészta x g, és azt megfőzöm, abból lesz y. Mennyit ehetek belőle, hogy meglegyen a 30 g Ch?
  2. Meg kell tanulni napi 5 alkalommal étkezni. Akkor is, ha eddig egész nap ettél, és akkor is, ha csak 2-3 alkalommal.
  3. Reggel 7-kor indul a nap reggelivel. Hétfőtől hétfőig, könyörtelenül. Ha nem, akkor borul a ch, nem jönnek ki a grammok és nagy valószínűséggel jön a rettegett "hipózás"
Aki benne van ebben a körforgásban, az szerintem a végtelenségig tudná bővíteni ezt a listát, és nem olyanokkal, hogy "most már sose ehetek rigójancsit, brühühü!"

A szülés után a kajához való viszonyulásom teljesen megváltozott. Az előzőben már írtam, hogy mennyire kiütöttem magam azzal, hogy csípőből a terhesség előtti étrenddel indultam. Rájöttem, hogy nem csak minőséget, de mennyiséget is kell enni... na ez ment először nagyon nehezen. Én a ch számolgatásban is átlendültem egy kicsit a ló másik oldalára. Nagyon kevés olyan szénhidrátot ettem, ami gyors, vagy necces, vagy csak ritkán szabadna enni. Nem ettem pl egyáltalán semmilyen gyümölcsöt, ami elég nagy hibának bizonyult, mert az emésztésem igen csak megsínylette. A tejtermékeket is nagyon kerültem, fényévente egy natúr joghurtot ettem.

Mostanában veszem észre azt, hogy vannak bizonyos ételek, amikkel kapcsolatban nagyon erős késztetés van bennem. Nem zabálhatnékom van, vagy olyan kívánósság, mint a terhesség alatt van némelyeknek. (nekem hála Istennek nem volt) Egyszerűen ösztönösen azt érzem, hogy a tejtermeléshez nekem most tartalmas kalória kell: tészta, kenyér, tejtermék, melegítő hatású ételek. Emellett gyümölcs, gyümölcslé. KELL!

Nem emlékszem rá, hogy valaha lett volna ilyen érzésem bármivel kapcsolatban. Furcsa, de jó és megnyugtató. Lehet, hogy a 2,5 hónapostól ilyen új tudományokat tanulok?!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hiszti felrobbantotta a netet!

Pont ma olvastam a témában két helyen is. Azt hiszem a spektrum két ellenpólusán. Nem is feltétlen a bejegyzések, mert az egyik csak egy szimpla kérdés volt a hiszti definíciójáról, a másik meg egy cikk a kiborult gyerek és szülője társadalmi megítéléséről.
Persze, ami érdekes volt, azok a kommentek. Mennyire másképp látjuk ugyanazt a helyzetet!

Én nem a gyerekek viselkedését akarom megfejteni, és tanácsokat adni a megoldásukra, csak egy csomó kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban.

Jaj, de azért valami alapállást kell adni, legyen itt egy eset:
Fent látható ifjú hölgy lekapja a dm-ben az állványról a szemüveget, és meg szeretné tartani, Édesanya mondja neki: nem, Kincsem, ezt nem vesszük meg! De iden! Nem, Szívem, kérlek tedd vissza! Dededededededeee! Én veszem! Fizeti Néninek! Sírás, közelharc, üzletből mihamarabb ki! (illetve kinek-milyen befejezés fekszik, vérmérséklet és legjobb tudás szerint)

Az én kérdéseim ilyesmik:

- Ha nem a Kishölgy, hanem egy nagykorú szerettünk …

A tanévkezdés margójára

Az a baj, hogy amikor eszembe jut valami forradalmi gondolat, akkor nem írom le, és a végén valami zavaros katyvaszból kell előhalásznom a gondolataimat. Mármint a fejemből. Nehezen szedtem ezt is össze, pedig az Aldiba menet és jövet olyan kis helyre esszének tűnt!

Nóri hamarosan 3 éves, intézményköteles, vagy tanköteles, nem tudom pontosan a kifejezések jelentéstartalmát, a lényeg az, hogy valahová járnia kellene nem sokára. Nyilván nem fog.
Sokan kérdezik, hogy mondják: jaj, akkor már mindjárt megy oviba! Én meg sejtelmesen mosolygok, vagy, ha olyan a helyzet, akkor a mosoly mellé finoman megrázom a fejem... Nagyon kényesnek érzem a témát. Mit mondjak? Nem, nem megy oviba, még otthon tudok maradni/otthonról dolgozom... persze, így van, de nem ez az igazi indokNem, nem megy oviba, az ovi nem neki való... ez is igaz, de akkor meg kerek szemmel néznek, hogy mi baja ennek a kis bűbájnak, hogy az ovi nem neki való?! Nem, nem megy oviba, az ovi nem való egy gyereknek sem... igen, ez az i…

Nóri gyurma

A gluténmentesség nem csak a kajára korlátozódik, mert sajna a bőrrel érintkezve is gondot okoz. Pláne, ha szegény lánynak pont a keze ekcémás... nem tesz jót. Viszont találtam gluténmentes, otthon elkészíthető gyurma receptet. Semmivel sem bonyolultabb, mint a búzalisztes változat, csak más alapanyagok kellenek hozzá.

Hozzávalók

1 csésze rizsliszt1/2 csésze kukoricakeményítő1/2 csésze finom szemű só1 ek citromsav1 ek xantán gumi1 ek folyékony olaj1 csésze meleg víz A csésze ebben az esetbe a klasszikus, amerikai stílusú sütis mértékegység, amit itt pl így fordítanak: https://www.thespruce.com/recipe-conversions-486768 A száraz hozzávalókat keverd össze egy kis lábosban, add hozzá az olajat, és apránként a vizet is. Keverd csomómentesre!
A xantán gumi elhagyható, de ettől igazán könnyed és nagyon rugalmas lesz. :) Alacsony hőfokon állandó keverés mellett főzd max. 3 percig, amíg el nem válik az edény falától. Melegen még kicsit ragacsos. Borítsd deszkára, vagy sütőpapírra, ha akarod, é…