Ugrás a fő tartalomra

Anyatejes táplálás a nyilvánosság előtt?

Sose bírtam, ha valaki teljes kizárólagossággal áll ki egy ügy mellett, ráadásul úgy, hogy nem csak az eszme mellett, hanem mindenki más ellen . Legyen az étrend, életvitel vagy éppen a szoptatás.

Pár éve, amikor már és még nem érintett a téma, beleolvastam egy facebook-os beszélgetésbe, mert természetesen megint volt egy kismama, akit tetten értek nyilvános szoptatás közben :D
Ez nem is érdekelt volna, ha a további beszélgetésben ne jött volna fel egy olyan fotó, amin a szemmel láthatóan nagyon csinos mama biciklizik, és közben szoptatja a 1,5-2 éves kislányát.

A másik ilyen szerintem szükségtelenül provokatív képsorozat, amiben teljesen átlagos nők, nem modell méretekkel félmeztelenül vagy teljesen pucéran szoptatják a kisebb-nagyon csemetéiket. Én ezekkel még mindig nem tudok mit kezdeni, pedig már nekem is volt alkalmam kocsiban, plázában, baráti társaságban szoptatni. Valahogy nem vitt rá a lélek, hogy ennyire nekivetkőzzek.

Mielőtt az "új gyerek" jött, a nyilvános- értsd nem otthoni- szoptatást nem tartottam elfogadhatónak, csak vészhelyzet esetén, akkor is inkább a legnagyobb diszkrécióban. Nem értettem, hogy miért lenne az a világ legtermészetesebb dolga, hogy valaki fedetlen felsőtesttel ül egy parkban/játszótéren, és szoptat.

Most sem gondolom, hogy ez lenne a kívánatos út, de látom már a motivációt. Az anyatejes táplálás fontosságáról írt irodalommal Dunát lehetne rekeszteni, és nem is akarok én ezen pörögni, meghagyom azoknak, akik tényleg értenek hozzá.
Azt viszont merem állítani, hogy ennél praktikusabb, könnyebb, anyát kímélő, stressz spóroló dolog nincs egy baba etetésével kapcsolatban!!! Nem arra gondolok, hogy megy-nem megy, fáj, mittudom én; hanem arra, hogy kéznél van, nem kell melegíteni, nem kell méricskélni, nem kell fertőtleníteni, logisztikázni. Sokkal szabadabban mozgok, mint a régi gyerekkel, aki tápszeres volt.

Az meg, hogy éppen hol vagyunk, ha éhes/szomjas/anyás?! Hát, most éppenséggel nem érdekel. Ha társaságban vagyok, akkor igyekszem felmérni az erőviszonyokat, hogy ki hogyan reagálna arra, ha ott azon nyomban szoptatnék; és igyekszem ennek megfelelő testhelyzetet és fedettséget biztosítani. Ha látom, hogy kellemetlenül érezné magát valaki, akkor hátat fordítok, pelust terítek a vállamra, stb. Ha mindenki oké a helyzettel, akkor anélkül, hogy félmeztelenre vetkőznék, akár egy kávézóban is szoptatok... nem ismerek magamra! :D

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A hiszti felrobbantotta a netet!

Pont ma olvastam a témában két helyen is. Azt hiszem a spektrum két ellenpólusán. Nem is feltétlen a bejegyzések, mert az egyik csak egy szimpla kérdés volt a hiszti definíciójáról, a másik meg egy cikk a kiborult gyerek és szülője társadalmi megítéléséről.
Persze, ami érdekes volt, azok a kommentek. Mennyire másképp látjuk ugyanazt a helyzetet!

Én nem a gyerekek viselkedését akarom megfejteni, és tanácsokat adni a megoldásukra, csak egy csomó kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban.

Jaj, de azért valami alapállást kell adni, legyen itt egy eset:
Fent látható ifjú hölgy lekapja a dm-ben az állványról a szemüveget, és meg szeretné tartani, Édesanya mondja neki: nem, Kincsem, ezt nem vesszük meg! De iden! Nem, Szívem, kérlek tedd vissza! Dededededededeee! Én veszem! Fizeti Néninek! Sírás, közelharc, üzletből mihamarabb ki! (illetve kinek-milyen befejezés fekszik, vérmérséklet és legjobb tudás szerint)

Az én kérdéseim ilyesmik:

- Ha nem a Kishölgy, hanem egy nagykorú szerettünk …

A tanévkezdés margójára

Az a baj, hogy amikor eszembe jut valami forradalmi gondolat, akkor nem írom le, és a végén valami zavaros katyvaszból kell előhalásznom a gondolataimat. Mármint a fejemből. Nehezen szedtem ezt is össze, pedig az Aldiba menet és jövet olyan kis helyre esszének tűnt!

Nóri hamarosan 3 éves, intézményköteles, vagy tanköteles, nem tudom pontosan a kifejezések jelentéstartalmát, a lényeg az, hogy valahová járnia kellene nem sokára. Nyilván nem fog.
Sokan kérdezik, hogy mondják: jaj, akkor már mindjárt megy oviba! Én meg sejtelmesen mosolygok, vagy, ha olyan a helyzet, akkor a mosoly mellé finoman megrázom a fejem... Nagyon kényesnek érzem a témát. Mit mondjak? Nem, nem megy oviba, még otthon tudok maradni/otthonról dolgozom... persze, így van, de nem ez az igazi indokNem, nem megy oviba, az ovi nem neki való... ez is igaz, de akkor meg kerek szemmel néznek, hogy mi baja ennek a kis bűbájnak, hogy az ovi nem neki való?! Nem, nem megy oviba, az ovi nem való egy gyereknek sem... igen, ez az i…

Nóri gyurma

A gluténmentesség nem csak a kajára korlátozódik, mert sajna a bőrrel érintkezve is gondot okoz. Pláne, ha szegény lánynak pont a keze ekcémás... nem tesz jót. Viszont találtam gluténmentes, otthon elkészíthető gyurma receptet. Semmivel sem bonyolultabb, mint a búzalisztes változat, csak más alapanyagok kellenek hozzá.

Hozzávalók

1 csésze rizsliszt1/2 csésze kukoricakeményítő1/2 csésze finom szemű só1 ek citromsav1 ek xantán gumi1 ek folyékony olaj1 csésze meleg víz A csésze ebben az esetbe a klasszikus, amerikai stílusú sütis mértékegység, amit itt pl így fordítanak: https://www.thespruce.com/recipe-conversions-486768 A száraz hozzávalókat keverd össze egy kis lábosban, add hozzá az olajat, és apránként a vizet is. Keverd csomómentesre!
A xantán gumi elhagyható, de ettől igazán könnyed és nagyon rugalmas lesz. :) Alacsony hőfokon állandó keverés mellett főzd max. 3 percig, amíg el nem válik az edény falától. Melegen még kicsit ragacsos. Borítsd deszkára, vagy sütőpapírra, ha akarod, é…